widget

Monday, May 21, 2012

Panduan Kurangkan Pengambilan Gula

Seringkali kita menggambarkan gula sebagai gula pasir atau gula merah yang dijual di kedai-kedai. Hakikatnya, gula juga terdapat dalam gula mentah, madu, sirap jagung dan sirap pekat. Dari segi kimia, gula boleh hadir dalam bentuk glukosa, sukrosa, dektrosa, laktosa, fruktosa dan maltosa.


Gula pasir terdiri daripada 100 peratus sukrosa. Secara semula jadinya, gula wujud secara semula jadi dalam beberapa jenis makanan, contohnya buah-buahan, sayur-sayuran berkanji, susu dan hasil tenusu.

Jom baca, apakah panduan kurangkan gula di bawah ini.

Panduan kurangkan gula

* Kurangkan memakan makanan manis seperti kek, biskut, aiskrim, coklat, kuih-muih dan bijirin bersira.--aku boleh buat dan sedang buat.
* Lebihkan meminum minuman air kosong, kurangkan pengambilan minuman manis atau bergas.-- memang aku buat.

* Kurangkan atau elakkan terus penggunaan gula dalam minuman kopi atau teh.-- kalo takda gula sikit aku tak boleh minum ("-_-)

* Kurangkan gula dalam resipi anda. Contohnya, kandungan gula dalam resipi kek boleh dikurangkan sehingga separuh tanpa menjejaskan rasa atau kualiti.--- aku tak pernah buat kek XD.

* Baca label pada produk. Pilih produk dengan kandungan gula yang lebih rendah atau mempunyai label tanpa gula tambahan.- jarang beli makanan2 begini.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/id/3/34/Gula_batu.jpg
* Makan buah-buahan segar sebagai pencuci mulut. Sekiranya membeli buah-buahan dalam tin, pilihlah buah-buahan dalam tin yang menggunakan air atau jus semula jadi. Elakkan buah-buahan yang ditinkan dalam sirap pekat.- aku lebih suka buah segar.

* Telitilah kandungan gula pada label produk kerana terdapat pelbagai nama gula pada label makanan seperti glukosa, sukrosa, dektrosa, maltosa, madu, sirap jagung dan sirap pekat.

* Produk yang mengandungi nama-nama gula ini pada labelnya menunjukkan terdapatnya gula tambahan. 

Berhati-hati apabila anda membuat pilihan.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...