tapi beberapa ari ni aku discover cara2 nak bagi ikan bilis tu rangup.. sangat2 rangup even basuh sebelum goreng..
sesetengah orang tak basuh pon ikan bilis, takot tak rangup nnt katanya----> pengotor! yek
cara2nya:
1- basuh ikan bilis. basuh kejap dah le, toksah rendam lama2 nnt hilang rasa masin ikan bilis tu.
2- toskan
3- panaskan minyak dengan api besar
4- bila nampak minyak dah panas, ada asap2 sikit, masukkan ikan bilis... please take note ya, jangan kecilkan api.. biar api tu besar.
5- lepas seminit dua atau apabila korang nampak ikan bilis ada kuning2 sikit, kecilkan api dan gorang sampai masak
6- kompom rangup
---> aku dah makin pandai masak.. muahhahha-----> woi, orang lain dah lama tau! haha
sekian, terima kasih XD
gud info ni... nk wat nnti
ReplyDeleteboleh cuba XD
Deleteye....sgt betul tu...dh buat dh...hehehehh...rangup gilerrr....makan dengan nasi panas esp. nasi lemak....:)
ReplyDeleteXD
Delete