widget

Monday, October 8, 2012

sebab-sebab migrain

Migrain boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, dan setiap individu mempunyai pengalaman mereka yang berbeza. Pencetus boleh jadi adalah semudah perubahan dalam diet atau bau minyak wangi tertentu. Walaupun penderita migrain mempunyai pencetus yang berbeza, faktor yang paling biasa adalah ketidakstabilan di dalam badan.
http://2.bp.blogspot.com/_8vF1TTyV5ww/Sz6RMrrXzHI/AAAAAAAAB6w/QjcjQIKZMwI/s1600/office_headache.gif
Di bawah ini adalah pemicu kepada migrain yang paling umum, 

1 - Makanan (terutamanya yang mengandungi Tyramine)

Bagi penderita migrain, berikut adalah beberapa jenis makanan yang sebaiknya dihadkan mengambilnya agar anda tidak mendapat serangan sakit kepala;

1. Keju cheddar.
2. Coklat.
3. Makanan masin, acar, atau makanan fermentasi
4. Makanan yang mengandung nitrit atau nitrat seperti hot dog atau MSG (MonoSodium Glutamate)
5. Kekacang.
6. Buah betik, alpukat, jeruk.
7. Minum lebih dari 2 cangkir minuman berkafein seperti teh, kopi, atau soda dalam sehari.
8. Alkohol (termasuk anggur merah dan bir).

Tyramine adalah bahan alamiah yang terbentuk daripada pecahan protein dalam makanan apabila ia berumur. Makanan yang mengandungi jumlah yang tinggi tyramine termasuk keju tua, wain merah, yogurt, minuman keras, krim masam, daging diproses, jeruk, avokado dan beberapa kacang, seperti garbanzo, pinto dan lima.


2 - Dehidrasi (kurang air)

Anda boleh ternyah-hidrat walaupun anda tidak fikir anda dahaga. Doktor mencadangkan 64 hingga 80 aun atau lapan gelas air sehari untuk mengekalkan penghidratan yang betul. Minuman keras dan berkafein meningkatkan dehidrasi dalam badan dan mesti dielakkan.


3 - Mestruasi (Haid)

Bagi kebanyakan kaum hawa, kitaran menstruasi merupakan pemicu utama serangan migrain. Serangan biasanya terjadi beberapa hari sebelum atau selama period menstruasi. Pada beberapa perempuan serangan bahkan muncul ketika ovulasi. Penurunan estrogen diyakini sebagai pelakunya. Perempuan yang mendekati masa menopause, flukstuasi kadar estrogen juga dapat memicu peningkatan risiko migrain.


4 - Hormon

Jika hormon anda berubah-ubah, migrain boleh mengikuti. Ramai wanita mengalami migrain dengan masa haid dan semasa hamil atau menopaus. Pil perancang atau lain-lain bentuk terapi penggantian hormon juga boleh meningkatkan konsisten migrain.


5 - Keadaan sekitar

Aroma parfum yang kuat merupakan pemicu langsung untuk beberapa perempuan. Maka itu, kadang-kadang sulit bagi penderita untuk berada di ruang awam seperti pejabat dan gerai kosmetik di pusat membeli belah. Bagi yang lain, kelipan lampu atau layar filem di panggung yang gelap atau sinar matahari yang menyilaukan melalui pohon di jalan atau ketika sedang memandu juga boleh memicu migrain. Bunyi bising juga kadang-kadang memicu kepada migrain.


6 - Stres (tekanan perasaan)

Pemicu migrain yang paling umum adalah stres. Penderita migrain dianggap sangat responsif secara emosional. Rasa cemas, khuatir, syok, dan kesedihan, semua dapat melepaskan bahan kimia otak tertentu yang menyebabkan sakit kepala migrain.


7 - Perubahan corak tidur

'Jet lag' dan corak tidur tidak menentu terutamanya boleh mempengaruhi berlakunya migrain. Menukar jadual tidur anda dengan hanya satu jam boleh menyebabkan migrain, terutama pada individu yang sensitif tidur.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...