widget

Tuesday, June 26, 2012

andai ditakdirkan dia bukan jodohku

http://nyunyu.com/wp-content/uploads/2012/05/Mitos-dalam-Pacaran3.jpg
Bukan senang untuk beriman dengan takdir. Kita mungkin berkata kita percaya, tetapi apabila datang dugaan-dugaan tertentu, ada yang akan cuba bertindak seolah-olah tidak dapat menerima ketentuan tuhan. 
Firman Allah s.w.t di dalam surah Hud ayat 9,

“Dan demi sesungguhnya! Jika Kami rasakan manusia sesuatu pemberian rahmat dari Kami kemudian Kami tarik balik pemberian itu daripadanya, mendapati dia amat berputus asa, lagi amat tidak bersyukur.”

Orang yang berusaha dengan niat untuk beramal akan “berasa lain” sekiranya mereka gagal mencapai matlamat. Mereka akan sentiasa berasa tenang walaupun didatangi kesusahan atau kesenangan. Mereka terdiri daripada golongan yang bahagia di dunia dan sedang menanti kebahagiaan di akhirat. Tiada satu perkara yang berlaku pada diri mereka yang dapat menggugat ketenangan itu.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizisQStpe39hBgLnk7L1R48QaQr-ki5q6s1QBL7OVGt7OKMZ203ccyZ9O7bslGPi1mshBCALaQoniR6qZbSO65Obu9Qgkt_h0k6pbO0xw9gZf5zdiDkKiPpJcZ4tdCQoSLcKRMSWrA4AGv/s1600/jodoh.jpg
Sebaliknya, mereka yang berusaha untuk kebahagiaan dunia mungkin akan merasa bahagia apabila matlamat tercapai. Namun sekiranya gagal, mereka akan berasa amat dukacita. Sekiranya mereka kehilangan sesuatu, mereka akan bermatian-matian untuk mempertahankan atau mendapatkannya semula. Sekiranya mereka gagal mendapatkannya semula, hati mereka akan berasa gelisah dan hidup mereka mula menderita. Lalu mereka menyalahkan orang lain dan akhirnya menyalahkan tuhan.

Jika seseorang itu jodoh kita, dia tetap jodoh kita. Jika seseorang itu bukan jodoh kita, dia tetap bukan jodoh kita, walaupun apa pun yang kita lakukan, tidak ada gunanya memaksa diri mempertahankan. Dengan menyerahkan kepada ketentuan, lazimnya tuhan akan membuka jalan-jalan yang tidak pernah kita fikirkan.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim19VaGyMvYojnlqANYhNFbi-nVDgpPYIsFrd1wudxDB3NfeuBCp5KHMzPe8W6gi6fPDede3PkD-HSLlEW5uqUC4GJfmhAHfHxjNnFEfCPSckAe9mIu_Fs7p9j2le-wpV3qXD-O2a23M8/s400/Danbo+%252824%2529.jpg
Mempercayai takdir bukan bermaksud berputus asa. Frasa “putus asa” sepatutnya tidak wujud di dalam kamus hidup seorang mukmin. Kita tidak boleh berputus asa dalam mengharapkan rahmat Allah.

Perbanyakkan doa untuk kebaikkan. Sebarang usaha perlu dijalankan dengan kaedah yang betul. Ada sesetengah orang yang ditinggalkan kekasih atau suami lalu cuba mendapatkan semula dengan kaedah mengumpat, memfitnah dan memburukkan orang lain.
http://www.noktahhitam.com/wp-content/uploads/2009/06/crap2.jpg
Sebaliknya, sekiranya mereka berhenti seketika untuk berdoa dan bermuhasabah diri serta menerima ketentuannya, lebih banyak manfaat dapat diperolehi. Salah satu daripadanya adalah ketenangan, selanjutnya adalah iman. InsyaAllah.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

1 comment:

  1. yamg penting kita kena kuatkan iman didada, supaya kita mampu terima dugaan dan cabaran yang Allah berikan...jodoh memang Allah y tentukan, mungkin kita berpisah kini, dan akan bertemu dengan yg lebih baikkan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...