widget

Sunday, September 16, 2012

kegunaan kulit telor

http://2.bp.blogspot.com/_T7m3WO0tyQI/TCNguDmAPcI/AAAAAAAADDc/NwfarLWtmoQ/s1600/1289egg_shell.jpg 
Baja
Kulit telur boleh dibuat baja kerana ia kaya dengan kalsium karbonat, iaitu bahan aktif di dalam kapur. Anda boleh pecah-pecahkan dan tabur di sekeliling pokok ataupun campurkan ia dengan tanah.


Penghilang kesan kopi dan teh
Kesan warna kekuningan serta bau kopi dan teh yang sering melekat di mug kopi ataupun teko boleh dihilangkan dengan kulit telur. Kisarkan kulit telur dan masukkannya ke dalam bekas minuman berkenaan, dan dicampur dengan air suam. Biarkan semalaman, dan lihat hasilnya. Kulit telur mampu menghilangkan kesan itu.


Tapak semaian
Jika tadi, kulit telur dijadikan baja. Sekarang, kita gunakan kulit telur sebagai tapak semaian untuk tumbuhan. Masukkan tanah ke dalam kulit telur dan seterusnya masukkan biji benih. Kemudian, tanam terus di tanah ataupun di dalam pasu. Apabila pokok semakin membesar, kulit telur akan dipecahkan serta memberi zat dan nutrien kepada pokok.


Penghalau Siput
Ambil sahaja kulit telur yang telah dipecah-pecahkan, tabur di sekeliling taman anda. Siput takut nak melintas garisan kulit telur ini. Mudah je kan?


scrub muka
kisar kulit telor sampai hancur, pastu campur la dengan bedak sejuk ke, pencuci muka korang ke then sapu perlahan2 kat muka.. tak semena2 kulit muka korang jadi mulus XD

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...