widget

Monday, April 16, 2012

kebaikan mandi sebelum matahari terbit :)


 
1.Kulit lebih Lembut dan Halus
Pada waktu pagi selalunya kita akan memasang 'water heater' untuk mendapatkan air yang hangat dan mengilangkan kesejukan. Selepas itu, jika kita memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan Peredaran Darah
Jika peredaran darah kita lancar maka tubuh badan kita akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. Malah kita juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rase letih.

3. Meningkatkan Kesuburan
Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila kita mandi pada waktu pagi. Ia dapat meningkatkan hormon testeron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. Mengurangkan Risiko Darah Tinggi
Untuk kita yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk kita mengurangkan penyakit kita. InsyaAllah dengan izin Allah jika ia diamalkan selalu, penyakit kita akan pulih.

5. Mengurangkan Tekanan Serta Tenang
Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. Buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik untuk anda menghilangkannya. Oleh itu, ubahlah tabiat mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan Sel Darah Merah
Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. Apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. Oleh itu,anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

alat pelangsing muka yang kelakar


Alat pelangsing muka pelik di Jepun

Cara menggunakannnya ialah, pakainya di mulut, kemudian sebut dan ulang huruf Jepun あ い う え お yang berbunyi 'a i u e o', selama 3 minit setiap hari. Kononnya ia dapat menguatkan bibir dan otot muka, mencegah kedutan dan membentuk semula wajah. Ia dibuat oleh syarikat kosmetik Jepun iaitu Glim. ada yang mau cuba? LOL~~
Alat pelangsing muka pelik di Jepun

Alat pelangsing muka pelik di Jepun

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

makanan hitam yang tinggi khasiat

1. Beras hitam
Beras merah tidak dinafikan lagi baik untuk kesihatan. Namun beras hitam sebenarnya jauh lebih baik lagi kerana beras hitam ini mengandung vitamin E dalam jumlah yang tinggi. 
Rutin mengambil beras hitam akan meningkatkan sistem imunisasi (kekebalan) tubuh dan melindungi sel dari bahaya radikal bebas. Beras hitam juga mengandungi antioksidan antosianin lebih tinggi dibanding blueberries.
 
tiba-tiba teringat wajik.. hmmm...manis:)
2. Lentil hitam
Kelompok kekacang ini kaya dengan zat besi. Satu cangkir black lentil (Lens culinaris) mengandungi 8 mg zat besi, hampir separuh dari pengambilan harian yang dianjurkan, 18 mg per hari untuk perempuan. 
Lentil juga kaya dengan serat larut yang boleh menurunkan kolesterol dan meningkatkan fungsi imunisasi tubuh.
Kacang lentil sangat kaya protein dan serat, dan juga mampu melindungi kita dari serangan kanser payudara. Para peneliti Amerika berhasil membuktikan bahawa bahan makanan yang rendah daging dan karbohidrat, tapi kaya kekacang mampu menurunkan risiko kanser payudara.
3. Blackberries (Beri hitam)
Polifenol yang ditemui dalam buah beri hitam ini diketahui mampu mencegah penurunan fungsi kognitif yang terjadi kerana penuaan. Polifenol akan bekerja membersihkan sel-sel yang mengganggu fungsi otak. Buah ini juga kaya dengan serat.
Penelitian baru menunjukkan bahawa blackberry (juga dikenali sebagai raspberry hitam) mengurangi risiko diserang kanser. Pengkaji di Ohio State University menemui blackberry dapat melindungi seseorang dari serangan kanser kerongkong.
4. Kacang hitam
Manfaat kacang hitam bagi kesihatan berasal dari berbagai sebatian yang terkandung di dalamnya. Kacang hitam memiliki kandungan zat antioksidan yang tidak kalah dengan buah-buahan. Kandungan antioksidan inilah yang membuat kacang hitam mampu mengurangi risiko penyakit jantung.
Kulit berwarna hitam yang menyelimuti kacang ini sarat dengan bioflavonoid, nutrisi dari tanaman yang mampu melawan kanser, stroke dan diabetes.
5. Kacang soya hitam
Kajian yang dilakukan oleh saintis dari Korea menemui pengambilan kacang soya hitam (Glycine soja) secara teratur akan mencegah risiko trombosis, pembekuan darah yang boleh mengakibatkan kematian. Kacang soya hitam juga mengandungi asam alpha linoleat, jenis asam omega-3 yang mengurangi risiko penyakit jantung.
Kacang soya hitam mempunyai kandungan protein yang bervariasi antara 37-41 %, serta kandungan lemak 11-21 %. Kandungan asam mino glutamate pada kacang soya hitam sedikit lebih tinggi dari pada kacang soya kuning, kerana itu rasa kacang soya hitam lebih gurih di bandingkan kacang soya kuning.
Berdasarkan penelitian yang disampaikan oleh para ahli , kacang soya hitam (Black Soya) memiliki banyak manfaat antara lain untuk menurunkan berat badan, mengurangi kadar kolesterol LDL, melindungi dari diabetes type 2 bahkan sangat berguna untuk wanita.

6. Teh hitam
Teh hijau dan teh putih lebih terkenal dalam hal kesihatan. Padahal, teh hitam juga tidak kurang bagusnya. Teh ini mengandung teaflavins, antioksidan yang bermanfaat mempercepatkan penyembuhan kesakitan pada otot setelah berolahraga. Minum teh hitam juga menurunkan risiko terkena serangan jantung.
India, Sri Langka, Bangladesh dan Indonesia merupakan penghasil teh hitam terbesar di dunia. Hampir 80% dari keluaran teh hitam seluruh dunia berasal dari rantau ini. Di China, teh hitam lebih dikenali dengan nama teh merah.
7. Jintan hitam (Habbatus sauda')
Habbatus sauda' (Nigella sativa Linn) atau Jintan hitam adalah rempah-rempah yang dapat digunakan sebagai tanaman ubat. Rempah ini berbentuk butiran biji berwarna hitam yang telah dikenali ribuan tahun yang lalu dan digunakan secara meluas oleh masyarakat India, Pakistan, dan Timur Tengah untuk mengubati berbagai macam penyakit. Jenis tanaman ini telah disebut-sebut sebagai tanaman ubat dalam perkembangan awal agama Islam.

Dari Abu Salamah r.a, dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, "Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda ini kerana sesungguhnya padanya terdapat ubat segala penyakit kecuali As-Sam (maut)." (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...