widget

Saturday, October 20, 2012

ASAL USUL JENAMA KAMERA CANONKamera Canon memang terkenal dengan kualitinya dan digunakan oleh jurukamera tersohor seluruh dunia. (walaubagaimana pon, aku guna NIKON XD)

http://www.scubasymphony.com/shop/images/canon-logo-ref.jpg Nama Canon ini diambil dari nama Dewi Guanyin. Pernah tengok 'Goddess in theWukong The Monkey God tv show' ? Dalam bahasa Jepun, Dewi Guanyin dipanggil Dewi Kwanon. Syarikat yang menghasilkan kamera Kwanon ditubuhkan oleh Yoshida Gorō dan Uchida Saburō pada November
1933. Syarikat mereka pada ketika itu dikenali sebagai Seiki Kōgaku Kenkyūjo atau dalam bahasa inggerisnya Precision Optics Laboratory. Pada tahun 1934 Precision Optics Laboratory menghasilkan kamera pertama mereka yang berjenama Kwanon. Ianya sebuah kamera 35mm yang dihasilkan bagi melawan kamera Leica Model II yang pada ketika itu dianggap kamera paling hebat dipasaran

Ada sebab mengapa Yoshida Goro menghasilkan kamera Kwanon bersama Uchida Saburō yang merupakan abang ipar beliau. Pada ketika itu harga sebuah Lecia Model II ialah 420 Yen. Ini pada pendapat Yoshida Gorō adalah terlalu mahal kerana gaji paling mahal seorang warga Jepun pada ketika itu ialah 70 Yen sebulan!

Mengikut cerita, sekitar 1920-an Yoshida Gorō pergi ke Shanghai bagi mendapatkan bahan ganti untuk sebuah projektor. Yoshida Gorō pada waktu itu bekerja dengan sebuah syarikat membaiki projektor. Setibanya di Shanghai beliau bertemu seorang warga Amerika bernama Roy E Delayyang menjadi pembekal barang ganti kamera dan projektor. Apabila mengetahui Yoshida datang dari Jepun semata-mata mahu mendapatkan spare parts Roy E Delay berkata;

"Kamu harus ke China semata-mata untuk mendapatkan bahan ganti? Negara kamu sudahpun menghasilkan kapal perang dan pesawat tempur yang bertaraf dunia. Tiada sebab Jepun tidak mampu menghasilkan kamera mereka sendiri"

Yoshida kembali ke Jepun dan membeli sebuah Leica Model II. Beliau membuka mekasnisma kamera mahal ini satu persatu bagi mempelajari bagaimana beliau boleh menghasilkan kameranya sendiri. Apabila kesemua bahagian Leica itu sudah diasingkan dan dicabut Yoshida terkejut. Beliau pernah dipetik berkata;

"Saya membuka kamera Leica yang mahal itu satu persatu. Saya dapati tiada bahan binaan luar biasa seperti permata yang digunakan. Kamera ini hanya dibuat menggunakan gangsa, aluminium , besi dan getah. Saya terkejut bagaimana kamera yang dibuat dengan bahan yang murah sebegini terjual sebegitu mahal! Ini membuatkan saya berang"

Maka bolehlah dikatakan nama KWANON yang digunakan untuk kamera pertama keluaran Seiki Kōgaku Kenkyūjo sangatlah bertepatan. Kwanon ataupun Guanyin ialah Dewi Simpati (Goddess of Mercy). Kamera Kwanon dijual dengan harga 275 Yen sahaja berbanding Leica yang dijual dengan harga 420 Yen.

Nama syarikat Seiki Kōgaku Kenkyūjo hanya secara rasmi ditukar kepada Canon pada tahun 1947. Kenapa Kwanon menjadi Canon? Ini adalah untuk memudahkan branding di negara Barat. Bermula dari sebuah syarikat kecil Canon kini sudah menjadi gergasi industri imaging dan optics.

- Tak sangka betul hanya kerana melawat kedai bahan ganti di Shanghai, seorang lelaki Jepun dapat menghasilkan sebuah jenama kamera yang hebat seperti sekarang.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...