widget

Friday, November 9, 2012

sah ke solat wanita yang tak pakai baju dalam?

http://achiksolehah.files.wordpress.com/2009/05/solat2.gif?w=480 
Seorang wanita tidak pakai baju dalam ketika solat, hukumnya tidak sah sekiranya bahagian luar pun tidak dipakai.. ;p

Sunat untuk orang perempuan pakai baju dua lapis untuk menutupi bentuk badannya sebab pakai warna putih risau boleh nampak tubuh. Kalau pakai hitam tak nampak sangat. Pakai stokin kalau nak tutup kaki dan pakai sarung tangan kalau pakai baju kurung.

Dua bahagian anggota yang terkecuali ialah muka dan tangan dari pergelangan ke bawah di mana ia tidak perlu ditutup. 


Ini berdasarkan firman Allah Azza waJalla: 
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. [Maksud surah an-Nur 24 - 31].

Maka di sini, Sah lah solatnya walaupun tidak memakai baju dalam, selagi boleh menutupi tubuh badan dan bentuk tubuh badan, maka sahlah solatnya.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

cara mandi wajib paling mudah

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSY25VXDVaf6qynxWamlklW1agXAZT4Lxi9jMYxo4oa12Lp-IB6-Ep5mX7oWiE2f1aCfwM18CdH74yVpyMMXbsFMtgMjNxoG34uSfcMeS1YEuTn7s8vhd7xPmrgo6ScI540XiQnc5eJNcJ/s1600/nick+nashram+sebab+mandi+wajib.jpg
Mula-mula kita kenal dulu makna mandi. Mandi ialah meratakan air diseluruh badan dengan niat. Jadi ingat bila kita mahu mandi wajib, contoh, buka paip atau shower, turun air kena ditubuh badan baru niat. Selepas kena air, niat dalam hati, aku mengerjakan mandi wajib atau aku mengangkat hadas yang besar. 

Bahagian yang perlu jaga ialah bahagian punggung sebab kalau kita berdiri ia akan tertutup, kalau boleh cuba duduk untuk ratakan air di bahagian punggung. 

Ada satu Hadis menyatakan, satu bulu pun tak boleh tak kena air, bab mandi wajib ni kena serius sebab ia berkaitan dengan kebersihan. Tak sah mandi wajib maka tak sah solat, Nabi pernah lihat orang kena seksa dalam kubur sebab mandi wajibnya tidak sah. 

- niat mandi wajib dan meratakan air seluruh badan-
 
XD

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...