widget

Wednesday, January 11, 2012

Memulakan Solat Setelah Lama Meninggalkannya

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC936X0Hiy3iM9jds32LDv7yzBsSbywc2B_Z3umiC2fZHcEa0dbBVsPFzTlDUaajenJ7B4cSXgVMsZYAxFyMR0rJa1c_mJWJGT-FhbERhZi27XfJFNq3R5HK_EWO8PKZW3DFitVuRXcCs/s1600/solat-1.jpg

1. Sematkan azam, bulatkan tekad

Sebaik sahaja tersedar dari lamunan (sedar rupanya dah lama tinggal solat), cuba fikir sedalam mungkin tentang apa yang anda lakukan, apa yang tak sepatutnya anda lakukan, dan apa yang sepatutnya anda lakukan.

Dari situ, tanam keazaman yang kukuh bahawa anda ingin mengerjakan solat, dan tidak akan meninggalkannya sampai bila-bila. Kerana itulah tujuan anda hidup di atas muka bumi ini sebenarnya.

2. Cari masa dan tempat yang sesuai, sunyi, jauh dari dugaan

 
Kemudian tetapkan masa di mana anda akan mula menjalani kehidupan sebagai seorang yang mengerjakan solat. Lebih cepat lebih baik. Ingatlah, berdosa besar bagi orang yang melengah-lengahkan solat.

Sebaiknya, cari tempat yang sunyi dan jauh dari dugaan. Jauhi rakan-rakan yang tidak solat atau suka mengejek, sekurang-kurangnya untuk waktu itu sahaja. Masjid juga adalah tempat yang baik.

3. Solat sekali dahulu, baru ada kali kedua


 Walau sekuat mana pun azam, sebulat mana pun tekad, sebaik mana pun masa dan tempat, tanpa solat yang pertama, takkan jadi solat yang kedua dan seterusnya.

Oleh itu, mulakan sahaja tanpa berlengah. Bak kata iklan NIKE - Just do it!

4. Buat nota peringatan dan galakan

 
Kalau ada masa dan semangat yang berkobar-kobar, tuliskan kata-kata peringatan dan galakan di atas sehelai kertas (besar atau kecil).

Kemudian yang besar tampal di dinding, manakala yang kecil diletakkan dalam wallet atau poket baju.

Tips ini mungkin kurang sesuai jika anda tinggal bersama rakan-rakan yang tidak mengerjakan solat. Dibimbangi ada yang kata anda nak tunjuk bagus.

5. Fahami maksud setiap bacaan dalam solat 


Jika anda kurang bersetuju dengan point ini, saya nasihatkan supaya cuba dahulu. Anda pasti akan merasai kelainannya.

Bukan faham satu-satu ayat, tetapi satu-satu perkataan. Di situ akan bermula keindahan solat, di mana anda akan rasa seolah-olah khusyuk itu mula hadir dalam diri semasa mengerjakan solat.

6. Baca perlahan-lahan mengikut tertib 


Sewaktu solat, baca perlahan-lahan untuk meningkatkan rasa manis, indah dan seronok.

7. Tingkatkan imaginasi


 Sewaktu menghayati maksud, tingkatkan imaginasi anda. Bayangkan keindahan bertemu Allah yang menjemput kita untuk sujud kepada-Nya.

8. Doa mohon kekuatan dan sokongan

 
Panjatkan doa kepada Allah s.w.t dengan memohon kekuatan dan sokongan untuk berubah menjadi hamba-Nya yang taat. Hendaklah diamalkan sejurus selepas setiap kali solat.

9. Tumpu perhatian pada hari-hari yang dilalui 


Tumpukan perhatian anda pada hari yang anda sedang lalui dengan mengerjakan solat. Berilah pujian kepada diri anda dan berikan tahniah kepada diri anda setiap kali anda berjaya mengerjakan solat.

10. Dapatkan adrenaline sewaktu mendengar azan

 
Adrenaline boleh digunakan sebagai pembantu dengan memberi suatu kejutan semangat yang berkobar-kobar untuk terus pergi menunaikan solat tanpa berlengah-lengah.

Jika anda dapat menanam adrenaline ini sehingga menjadi tabiat, anda pasti akan meninggalkan segala kerja yang anda lakukan, apabila terdengar sahaja azan berkumandang. Best tak?

11. Berfikir secara positif


Fikirkan diri anda sebagai seorang yang mengerjakan solat sebaik sahaja anda memulakannya dan sentiasa peringatkan diri anda sedemikian.

Sekiranya ada rakan anda yang mengajak anda ke mana-mana sebelum sempat anda menunaikan solat, katakanlah saya belum bersolat, tunggu sebentar atau pergi dahulu.

Ingatlah bahawa anda telah membuat pilihan positif untuk mengerjakan solat.

12. Dapatkan sokongan mental dan rohani 


Berikanlah peringatan kepada keluarga, kawan rapat dan rakan sekerja yang anda telah mula mengerjakan solat dan memerlukan kerjasama serta sokongan daripada mereka.

Mintalah rakan-rakan anda yang tidak mengerjakan solat supaya menghormati keputusan anda.

13. Lawan kemalasan dalaman dan godaan syaitan

 
Dari semasa ke semasa anda akan merasai suatu kemalasan, kebosanan, dan sebagainya, yang mana semua itu sebenarnya hanyalah godaan syaitan dan kemalasan diri sendiri.

Oleh itu lawanlah sehabis-habis mungkin. Ingatlah anda lawan ni pun tak lama. Lama kelamaan ibadah ini akan sebati juga dalam diri anda, dan tidak perlu dipaksa lagi.

14. Banyakkan bahan bacaan tentang solat


 Kerapkan diri anda membaca kisah-kisah nikmat solat untuk membangkitkan semangat. Baca juga tentang dosa meninggalkan solat untuk membangkitkan rasa takut pada Allah s.w.t. Moga-moga dilimpahi rahmat dan keberkatan oleh-Nya.

Kesimpulan 

Jika topik ini dirasakan tidak berkaitan dengan anda, ingatlah: Hari ini mungkin bukan hari anda. Esok lusa tiada siapa yang tahu. Diharap dapat dijadikan panduan kita bersama.

sangat bersyukur sebab ada mak yang sangat menitikberatkan solat (walaupon kadang kala aku degil :D )... setidak-tidaknya aku tau orang tua dah laksanakan tanggungjawab mereka..
renung-renungkan dan selamat beramal~~~ (pinjam dr izzi punya) ahha

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

takut sampai mati

 
Three dogs broke into a rabbit farm in China and
scared 600 rabbits to death.

Yan Fugen, owner of the farm in Haixin village of Zhejiang province, found the dead rabbits after three dogs broke into his farm.


"I woke up to feed the rabbits around 4am, and saw the ground turned white from far."


"When I got near, I saw the animals lying motionless and those still alive were being chased after by three dogs," he said.


Yan said he had been
rearing 1,500 rabbits, and two-thirds of them had died.

 
"About 400 have bite marks on their bodies while the rest have no injuries."

Chen Dongxiang, an expert with the local animal husbandry bureau, said the deaths were the result of the animals' stress response.


"When rabbits or other animals are scared by loud noises or sudden surprises, their bodies secrete large amounts of adrenaline.


"Their sympathetic nervous system also enter into a state of excitation, causing their hearts to beat faster and their organs to function improperly.


"
This can lead to death," said Chen.

He said pheasants, like rabbits, can also be scared to death.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

ABC yang menarik
gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

indahnya pokok maple

 


teringat sinchan

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

testis membesar sehingga separuh badan


Seorang lelaki Amerika, Wesley Warren Jr, 47 tahun dari Las Vegas menderita penyakit buah zakar membesar luar biasa sehingga 45 kg.Penyakit aneh ini dialaminya sejak 2008.
 
Saiz buah zakarnya yang luar biasa itu menyebabkan dia tidak boleh memakai seluar jeans atau seluar dan terpaksa bergantung hidup dengan diet antibiotik dan ubat-ubatan. 
 
Doktor memberitahu dia mengalami sejenis penyakit scrotal lymphedema  satu kondisi yang disebabkan nodus limfa dalam skrotum membengkak dengan cecair berair

 
Wesley mendapat simpati daripada radio Amerika Syarikat untuk meminta bantuan orang ramai mendapatkan dana kos pembedahan yang dianggarkan USD 1 juta.
 
Jenis penyakit yang dialaminya jarang dilihat di luar kawasan tropika Afrika dan Asia dan biasanya disebabkan oleh jangkitan parasit nyamuk merebak.
 

Tetapi Encik Warren berkata dia tidak pernah pergi ke kawasan-kawasan tropika dan percaya keadaan adalah disebabkab kemalangan pada tahun 2008 semasa tidur apabila buah zakarnya tersepit di kedua-dua belah kakinya lalu terpulas sewaktu tidur di atas katil. Pada keesokan harinya, Encik Warren berkata skrotum telah membengkak sebesar "saiz bola bola sepak" dan sejak peristiwa itu buah zakarnya terus membesar

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

surat cinta yang terlewat diterima selama 53 tahun

Inilah surat cinta yang menimbulkan kontroversi.


Surat cinta romantis itu ditujukan kepada seorang pelajar sebuah kolej di Universiti California Pennsylvania iaitu Encik Clark C. Moore (dengan alamat yang agak menggelirukan) dan akhirnya dihantar kepada penerimanya, walaupun lewat 53 tahun.surat tersebut telah dicop pos pada 20hb Februari,1958, dengan nota surat tersebut dalam kategori masih menunggu di rak surat di universiti tersebut.Seorang pegawai Universiti terus mencari Clark Moore, iaitu nama penerima yang tertulis di surat tersebut,mengikut pihak universiti penerima tersebut kini berusia 70 tahun dan tinggal di sebuah negeri lain.


Surat tersebut telah dihantar dari Pittsburgh dan tidak diberi sebarang alasan mengapa ia lambat sampai dan bagaimana ia akhirnya berjaya dihantar. Surat yang dialamatkan kepada Encik Clark C. Moore seorang pelajar junior di universiti tersebut, surat termasuk alamat kembali dan nama serta tandatangan pengirim dengan tulisan nota yang berbunyi "Love, Forever, Vonnie."


Surat tersebut dengan setem yang lengkap dibongkarkan sebagai tanda kasih sayang, seperti yang biasa ditulis oleh mana-mana  gadis yang sedang dilamun cinta kepada teman lelakinya yang  berada jauh di sebuah kolej. Ia berbunyi: "Saya masih ketinggalan banyak kenangan lama dan kasih sayang anda beribu kali. Sila menulis kepada saya apa yang sebenarnya dihati kamu tidak lama lagi. "


Perjalanan masa telah memudarkan perasaan di sebalik surat itu.Sebenarnya  Clark telah mengahwini Vonnie dan mereka telah mempunyai empat orang anak. Kira-kira lapan tahun kemudian, mereka bercerai dan Clark telah memeluk agama Islam serta menukarkan namanya kepada Siddeeq. Siddeeq telah berkahwin dengan wanita  lain dan kini menjadi tenaga pengajar matematik dan sains di sebuah sekolah di Indianapolis.


Menurut beberapa orang kawan-kawan lama yang mengenali dan mengetahui lokasi keluarga itu berada telah menghubungi Siddeeq. Berita pahit manis itu amat sentimental bagi pasangan jarang berkomunikasi ini. Pihak akhbar telah berjaya mengesan lokasi Vonnie di rumah anak perempuannya di Atlanta, tetapi beliau enggan membincangkan tentang isu surat tersebut kerana berita tersebut telah tersebar dengan meluas . Tetapi Siddeeq agak lebih sentimental dan melihat surat tersebut sebagai gambaran tidak bersalah dan kejujuran dalam tempoh masa tersebut.


Perjalanan cinta sejati mungkin tidak sentiasa berjalan lancar, seperti kata-kata puisi lama, "tiada salji, tiada hujan, tidak panas, tiada kesuraman malam" tetapi mengapakah ianya boleh menghentikan penghantaran pos disebuah negara maju seperti Amerika Syarikat (AS).

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

budak 2 tahun hampir jatuh dari pangsapuri angkara mak bapak cuai

Seorang kanak-kanak 2 tahun ditinggalkan oleh ibu bapanya seorang diri di dalam sebuah pangsapuri 24 tingkat tanpa diawasi sesiapa, kerana mereka bekerja. Namun, malang tidak berbau, kanak-kanak tersebut telah terjatuh dari tingkap kerana ingin melihat-lihat keadaan di luar. Kanak-kanak tersebut terselamat kerana tersangkut di celah-celah compressor jiran sebelah bawah kediamannya. 

 
 
korang nampak tak apa yang aku highlight kat atas? budak tu baru 2 tahun... 2 tahun!!! pastu tinggal sendiri kat rumah??! shit lah mak bapak macam ni... orang kawen, ko nak kawen, orang beranak, ko nak beranak... tapi tak pandai jaga anak!
 
 

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

bapa kahwini anak secara rahsia

                                                  Dr Bruce McMahan dan anaknya Linda.

Pada bulan Jun 2004, masyarakat dikejutkan dengan berita Dr Bruce McMahan yang berumur 65 tahun telah kahwin lari dengan anak perempuannya sendiri yang berusia 35 tahun. Kes ini begitu menggemparkan kerana Bruce McMahan seorang kaya raya, dia adalah President dan CEO Argent Funds. Bruce diberitakan menikahi anak kandungnya, Linda Marie Hodge McMahan Schutt dalam sebuah upacara rahsia di Westminster Abbey.

Adalah amat menghairankan bagaimana boleh terjadi seorang ayah dan anak saling jatuh cinta. Apatah lagi anaknya itu telah pun berkeluarga. Linda anak Bruce Mc Mahan ini di ambil oleh keluarga angkat sejak ia dilahirkan.Malahan Bruce juga tidak  mengetahui yang beliau mempunyai anak perempuan.

Pertemuan tanpa sengaja pada tahun 1990 telah menemukan Bruce dengan anaknya Linda yang ketika itu berusia 18 tahun.Bermula dari situ barulah Bruce mengetahui yang beliau mempunyai seorang anak perempuan yang sudah remaja. Sejak itu mereka terus berhubungan, namun lama kelamaan hubungan tersebut berkembang aneh, tidak lagi seperti ayah dan anak. Keduanya saling jatuh cinta!Bruce sendiri saat itu masih berstatus suami dari isteri keempatnya.

 
Bruce McMahan dan Linda Marie Hodge McMahan Schutt

Tahun 1998, terjadilah hubungan seks ‘terlarang’ itu dilanjutkan ke perkahwinan pada tahun 2004. Pernikahan ini dilakukan diam-diam, kerana Bruce masih terikat pernikahan begitu pun Linda yang masih bersuami. Tapi di hadapan orang banyak, mereka tetap memainkan peranan sebagai ayah dan anak. Ini amatlah penting demi sebuah  keluarga dan juga untuk melindungi ‘rahsia’ mereka berdua.

                                                                Bruce McMahan  
Hidup Linda yang mempunyai PhD psikologi ini pun berubah total. Dia telah dilimpahi dengan harta dan kemewahan,kerana ayahnya yang juga suaminya Bruce adalah seorang jutawan dari Wall Street dengan timbunan harta yang bernilai berbilion-bilion ringgit.
 
Kes ini akhirnya terbongkar dan telah  di bawa ke Mahkamah.Perbicaraan kes ini juga agak menggemparkan kerana alat bantuan seks iaitu vibrator telah dijadikan barang bukti oleh pihak pendakwaraya. Bruce menafikan yang Linda adalah anaknya, dia juga menyangkal berhubungan seks dengan Linda. Tapi hasil ujian DNA menunjukkan 99,7 peratus Linda adalah anaknya. DNA Linda juga telah ditemui pada alat vibrator tersebut. 
 
note : sebab tu nasab mesti jelas.... 

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

lidah terpanjang- 11cmgelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

goalkeeper gone wild

Mungkin penjaga gol AZ Alkmaar, Esteban Alvarado pun pernah belajar kung fu.  Lihat aksinya apabila seorang peminat bola yang mabuk memasuki padang dan cuba menyerang beliau.  Tapi malang bagi peminat bola tersebut apabila dia pula yang diserang pula selepas itu.


Kejadian ini berlaku ketika perlawanan bola antara Az Alkmaar menentang Ajax Amsterdam bertempat di Amsterdam Arena.Selepas di jatuhkan Esteban, dia pula kena tendang sebelum dibawa keluar oleh steward di situ.


Aksi kung fu Esteban itu membuatkan beliau dikenakan kad merah.  Surprise ! surprise !

Namun pemain-pemain membantah tindakan pengadil tersebut atas alasan mempertahankan diri dari penyerang tersebut.

Perlawanan tersebut dihentikan apabila boss AZ Alkmaar mengarahkan pemain-pemainnya keluar padang atas protes kad merah tersebut.  Pada ketika itu Ajax Amsterdam mendahului AZ Alkmaar 1- 0.walaubagaimanapun, kad merah tersebut telah pun ditarik balik oleh FA Belanda.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

air mata darahSeorang gadis, Rashida Khatoon dianggap sebagai keramat di India selepas sejumlah penduduk melihat dia mengeluarkan air mata darah.

Beberapa doktor di Patna berasa hairan dengan keadaan Rashida dan belum mengetahui punca menyebabkan dia menangis air mata darah beberapa kali dalam sehari.

Namun, beberapa penduduk tempatan menganggap keadaan diri Rashida sebagai satu keajaiban.

Sejumlah penduduk berduyun-duyun mengunjungi rumahnya dengan memberikan Rashida dan keluarganya hadiah.

"Saya tidak pernah berasa sakit apabila ia berlaku (menangis) tetapi terkejut kerana melihat darah dan bukannya air," kata Rashida.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

model perempuan paling tinggi


 

Model tertinggi di dunia bernama Amazon Eve dicatatkan memiliki ketinggian 205 sentimeter. Wanita berusia 31 tahun tersebut kini telah pergi ke merata negara sebagai model. Eve mulai dikenali setelah tampil mengenakan bikini di muka depan sebuah majalah pada November tahun lalu. Setelah tampil di majalah tersebut, Eve pun mula dikenali orang ramai.

 
Wanita yang berasal dari Turlock, California, Amerika Syarikat, itu kini menjadi model sepenuh masa dan juga pelakon. Selain itu, Eve juga bergusti dengan lelaki untuk mendapatkan bayaran US$ 400 per jam. Eve mengakui baka yang berasal dari Jerman dan Belanda menurunkan gen tinggi. “Seluruh wanita di keluarga saya memang tinggi,” ujar Eve. Kerana posturnya yang lebih tinggi, dia sukar mencari kasut untuk dipakai. Dia memakai kasut yang berukuran 14.
 
note : saiz 14?? mak aihhh.... sekali pijak boleh terkeluar isi perot ni.. haha... yang bagusnya kan, baju yang dia pakai takkan di share oleh orang lain sebab takda orang bersaiz macam dia.. 

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

style rambut untuk 2012

Medium Length Layered Hair 2012

Medium Length Layered Hair 2012
Medium Length Layered Hair 2012
Medium Length Layered Hair 2012
Medium Length Layered Hair 2012
Medium Length Layered Hair 2012  Men's Hair Trends for Winter 2012
Men's Hair Trends for Winter 2012
Men's Hair Trends for Winter 2012
Men's Hair Trends for Winter 2012
Men's Hair Trends for Winter 2012
Men's Hair Trends for Winter 2012
Men's Hair Trends for Winter 2012
Men's Hair Trends for Winter 2012 

Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012


Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012
Black Hairstyles 2012 Black Hairstyles 2012 
 
2012 Bob Hairstyles
2012 Bob Hairstyles

2012 Bob Hairstyles
2012 Bob Hairstyles
2012 Bob Hairstyles
2012 Bob Hairstyles

2012 Bob Hairstyles
2012 Bob Hairstyles
2012 Mens Short Hairstyles
2012 Mens Short Hairstyles
2012 Mens Short Hairstyles
2012 Mens Short Hairstyles
2012 Mens Short Hairstyles

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...