Gula pasir terdiri daripada 100 peratus sukrosa. Secara semula jadinya, gula wujud secara semula jadi dalam beberapa jenis makanan, contohnya buah-buahan, sayur-sayuran berkanji, susu dan hasil tenusu.
Jom baca, apakah panduan kurangkan gula di bawah ini.
Panduan kurangkan gula
* Kurangkan memakan makanan manis seperti kek, biskut, aiskrim, coklat, kuih-muih dan bijirin bersira.--aku boleh buat dan sedang buat.
* Lebihkan meminum minuman air kosong, kurangkan pengambilan minuman manis atau bergas.-- memang aku buat.
* Kurangkan atau elakkan terus penggunaan gula dalam minuman kopi atau teh.-- kalo takda gula sikit aku tak boleh minum ("-_-)
* Kurangkan gula dalam resipi anda. Contohnya, kandungan gula dalam resipi kek boleh dikurangkan sehingga separuh tanpa menjejaskan rasa atau kualiti.--- aku tak pernah buat kek XD.
* Baca label pada produk. Pilih produk dengan kandungan gula yang lebih rendah atau mempunyai label tanpa gula tambahan.- jarang beli makanan2 begini.
* Makan buah-buahan segar sebagai pencuci
mulut. Sekiranya membeli buah-buahan dalam tin, pilihlah buah-buahan
dalam tin yang menggunakan air atau jus semula jadi. Elakkan buah-buahan
yang ditinkan dalam sirap pekat.- aku lebih suka buah segar.
* Telitilah kandungan gula pada label
produk kerana terdapat pelbagai nama gula pada label makanan seperti
glukosa, sukrosa, dektrosa, maltosa, madu, sirap jagung dan sirap pekat.
* Produk yang mengandungi nama-nama gula
ini pada labelnya menunjukkan terdapatnya gula tambahan.
Berhati-hati
apabila anda membuat pilihan.