widget

Friday, April 20, 2012

surat cuti bersama salinan x-ray.. LOL~~

korang sanggup ke bagi salinan macam ni... maluuuuuuu~~~ LOL~~

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

kebaikan arang dari sudut perubatan

hitam macam arang? korang tau dak arang tu banyak faedah... hitam bukan sebarang hitam.... haha... baca artikel kat bawah ni..


TERINGAT cerita dalam filem legenda, Nujum Pak Belalang – si Belalang membuat air kopi untuk tetamu menggunakan arang yang diambil dari bontot kuali. Sebut fasal meminum arang, pasti ramai di antara kita berpendapat ia adalah kotor dan menjijikkan. Tapi, tahukah anda bahawa arang sebenarnya telah lama digunakan sebagai ubat dalam sejarah dunia perubatan?

Seawal tahun 1,500 Sebelum Masihi (SM) lagi, masyarakat Mesir telah mula menggunakan arang sebagai medium penyembuh luka dan pembersih usus. Selepas lebih 1,100 tahun kemudian, seorang ahli perubatan pada tahun 460 SM, Hipokrates turut menggunakan bahan berwarna hitam itu untuk merawat penyakit epilepsi, klorosis dan penyakit berjangkit yang disebabkan bakteria yang dipanggil sebagai antraks. Kaedah rawatan ini banyak menampakkan hasil, sekali gus menyelamatkan banyak nyawa orang-orang dahulu.

Sungguhpun begitu, sejarah banyak menyaksikan ramai yang tidak percaya akan keberkesanan arang dalam perubatan. Lantaran itu, pada tahun 1831, Profesor Touery dari Akademi Perubatan Perancis melakukan demonstrasi bagi menunjukkan betapa arang begitu istimewa dalam bidang klinikal. Di depan rakan sejawat dan para pelajarnya, dia menunjukkan aksi bahaya dengan meminum racun strychine yang telah dicampurkan arang.

Hasilnya, Touery tidak mengalami komplikasi berat dan masih bernyawa. Jika difikirkan secara logik, mustahil seseorang itu boleh terus bernyawa lebih-lebih lagi setelah mengambil racun. Tapi, mengapa bahan berbahaya itu tidak mendatangkan mudarat dan bagaimana hal luar biasa itu boleh berlaku?
Menurut Touery, sifat arang yang tidak berbau dan tidak mempunyai rasa, sebetulnya mampu menyerap 60 peratus zat beracun di dalam tubuh. Jika diminum, benda hitam itu akan masuk ke bahagian pencernaan seperti perut, usus kecil dan usus besar. Keberkesanannya akan dapat dilihat beberapa jam selepas di ambil. Hal ini berlaku kerana arang memiliki pori yang banyak dan luas hinggakan keupayaan menyerap menjadi sangat tinggi.

Pada abad ke-20, penggunaan arang semakin luas dan ia digunakan sebagai agen anti kanser dalam tubuh manusia. Kajian yang dijalankan oleh Japan Science and Technology Agency dengan kerjasama Japan Cancer Institut mendapati, arang atau karbon diubah menjadi nanohorn iaitu sebagai medium membunuh kanser atau tumor tanpa sebarang kesan sampingan.

Malah, jangan terkejut kerana arang telah dibuktikan bersifat antipenuaan dan memanjangkan usia sebanyak 40 peratus. Penemuan ini adalah hasil penelitian yang dijalankan oleh Richard C. Kaufman dari National Health Federation, Minessota di Amerika Syarikat. Percubaannya ke atas haiwan mendapati arang berkebolehan menjaga sensitiviti tubuh dari bahan kimia dan beracun yang boleh merosakkan sel badan.

Di samping itu, di Jepun misalnya, selain menggunakan arang dalam bidang perubatan, bahan tersebut juga dijadikan sebagai komponen utama dalam upacara minum teh sejak tahun 1522. Malah, untuk aktiviti menanam teh pun tetap menggunakan benda hitam itu.

Di bahagian timur Shizuoka, Jepun, umpamanya, para pekebun teh menaburkan arang di sekeliling tanaman teh sejak puluhan tahun dahulu. Takehiko Hoshi dari Tokai University di Jepun kemudian meneliti efek arang terhadap tanaman tersebut. Keputusannya memang mengagumkan kerana teh yang ditaburkan arang mengalami pertumbuhan tinggi dengan jumlah penuaian meningkat sebanyak 40 peratus berbanding tanaman yang tidak ditabur arang.
Lantaran kemahiran manusia semakin tinggi, sisa kayu terbakar itu kini diubah suai dan dimodenkan. Antaranya, arang-arang itu dibentuk dalam berbagai rupa untuk kegunaan dalam banyak perkara seperti penyegar peti sejuk agar tidak berbau, bekas bunga, perhiasan meja dan dinding rumah. Bahkan di Taiwan, arang telah dijadikan sebagai baju, selimut, sarung kaki dan langsir.

Hasil analisa yang dijalankan oleh Ema Hsieh dari Taiwan Industrial Technology Research Institut ke atas produk tersebut menemukan suatu yang istimewa. Hsieh mendapati bahawa arang memiliki kemampuan untuk melepaskan sinar ultra inframerah yang menghangatkan tubuh.

Kemampuan ini dianggap baik untuk memperbaiki peredaran darah, melepaskan ion negatif dan menyeimbangkan tenaga dalam badan, penenang fikiran dan seluruh bahagian badan serta bisa menghalau radiasi gelombang elektromagnet perosak sel tubuh.

Justeru, manfaatkanlah arang. Tidak hanya sebagai bahan pembakar, tapi di sebalik legam arang itu tersembunyi banyak manfaat berguna kepada manusia. Soalnya, apakah kita sanggup, meminum arang semata-mata untuk tampil sihat? Rasanya, ramai di antara kita lebih rela mengambil ubatan moden berbanding benda hitam yang dianggap kotor itu.
 
 
pst- rasa macam nak cari arang then tumbuk halus2 pastu tempek kat muka buat mask! hihi

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

anda tahu ke macam mana wallpaper Windows XP yang terkenal iaitu 'Bliss' dirakam?

Chuck O'Rear memandu untuk melawat teman wanitanya apabila dia terpegun dengan keindahan ladang anggur yang beralun.

Bagaimana wallpaper Windows XP yang terkenal iaitu Bliss dirakam

Ramai orang melalui tempat itu tanpa mempedulikan untuk berhenti dan mengambil gambar.  Tetapi bekas jurugambar majalah National Geographic ini begitu terpesona dengan kehijauan rumput dan awan putih di langit biru California, menyebabkan dia mendapatkan kamera beliau.

Bagaimana wallpaper Windows XP yang terkenal iaitu Bliss dirakam

Tidak sesekali dia fikir shot itu akan menjadi imej yang paling banyak dilihat di atas muka bumi ini.

Foto yang diberi nama 'Bliss' itu telah dipilih oleh jurutera Microsoft sebagai wallpaper desktop untuk latar belakang (background) Windows XP mereka.

Walaupun jurugambar yang berusia 69 tahun itu telah menandatangani perjanjian rahsia, yang menjadikannya tidak boleh memberitahu berapa dia dibayar - adalah dilaporkan ia adalah lesen foto kedua paling mahal pernah dibeli.

Chuck O'Rear with Bliss

"Saya memandu laluan yang sama antara Napa dan San Francisco beberapa kali seminggu pada tahun 2002 atau 2003 tetapi ini adalah Januari apabila rumput hijau yang paling cemerlang di sini, jadi saya melompat keluar dan mengambil beberapa tembakan dan kemudian membawanya dalam perjalanan saya ," kata Encik O'Rear.

Dia tidak mahu berfikir banyak lagi tentang gambar itu selepas mengambil teman wanitanya Daphne Larkin, yang dia kahwini tidak lama selepas itu.

Ia hanya apabila dia mendapat panggilan daripada ejen dengan arkib foto Corbis memberitahunya bahawa Microsoft mahu gambar asal, dia mendapati dia telah mendapat tuah yang besar.

Tetapi tidak seperti kebanyakan pengguna PC, dia tidak dapat melihat gambar XP beliau setiap hari - kerana dia menggunakan Mac.(ayat ni buat aku terketawa.. haha)

Bagaimana wallpaper Windows XP yang terkenal iaitu Bliss dirakam
korang baru tau? aku pon baru tau... haha :)

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...