widget

Friday, October 7, 2011

Perokok mudah cepat pekak

NEW YORK – Remaja perokok dan ibu yang merokok semasa mengandung antara golongan berisiko besar mengalami masalah pendengaran serta memahami apa diperkatakan, menurut kajian di Amerika Syarikat (AS).
smoke_19200t
Penyelidikan pasukan pakar perubatan Universiti Yale terhadap 67 remaja mendapati mereka yang merokok menghadapi masalah menumpukan perhatian dan mentafsirkan bunyi apabila terdapat sebarang gangguan.

Selain itu, hasil imbasan otak, pengkaji mendapati terdapat perubahan kepada bahagian putih otak yang bertanggungjawab dalam menghantar maklumat. Kajian itu diterbitkan dalam majalah terbaru, New Scientist.

Remaja yang merokok didapati menjadi golongan yang banyak menghadapi masalah di bahagian putih otak berdasarkan imbasan otak. Kajian selanjutnya berdasarkan ujian komputer yang meminta mengenal pasti perkataan selain gangguan imej visual atau bunyi bising sampingan.

Sebahagian besar lelaki perokok yang diuji kaji akan mendapat 77 peratus betul manakala mereka tidak merokok memperoleh 85 peratus betul. Bagi wanita pula nisbahnya 84 peratus kepada 90 peratus.

Menurut ketua penyelidik, Leslie Jacobsen, individu terbabit menghadapi masalah pendengaran apabila terdapat gangguan contohnya situasi ramai bercakap dan banyak perkara yang perlu dilakukan. - Agensi

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

penyakit kuning pada bayi baru lahir

bayi kuning

Pada kebiasaannya, kebanyakan bayi baru lahir dibawa ke klinik kerana penyakit kuning. Bayi kuning atau neonatal jaundice boleh mencecah sehingga 60% kelahiran. Bermakna setiap 6 orang bayi yang lahir akan menjadi kuning di dalam setiap 10 kelahiran. Dan pada kebiasaannya bayi ini menjadi kuning pada hari ketiga selepas lahir dan semakin hilang selepas beberapa hari.

Apa Itu Jaundice (Kuning)?

Jaundice berasal dari perkatan Perancis ‘jaune; yang bermakna kuning. Sel darah merah manusia yang terurai (kerana mati) menghasilkan partikel yang dipanggil bilirubin. Bilirubin ini adalah tidak larut air dan akan dihantar ke hati untuk diubah kepada menjadi larut air.

Setelah itu sebahagiannya akan dikeluarkan menjadi air kencing (menyebabkan air kencing berwarna kuning!). Sebahagiannya pula akan dibuang melalui najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuning-kuningan!).

Mengapa Kebanyakan Bayi Mengalami Kekuningan?

Perkara ini seolah-olah misteri kepada kita. Kenapa kebanyakan bayi ini kuning? Ada 2 sebab utama :

1. Sel darah merah bayi (fetal hemoglobin)
Kajian menunjukkan sel darah merah bayi adalah berbeza dengan sel darah merah orang dewasa. Ia mudah terurai dan jangka masa hayatnya adalah pendek. Bilangannya juga berlebihan daripada biasa. Oleh itu, penguraian sel darah bayi yang tinggi menyebabkan kadar bilirubin yang meningkat pada hari ketiga.

2. Hati bayi
Hati bayi yang belum cukup matang juga menyukarkan proses penukaran bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air. Bayi pra-matang lebih cenderung terkena kuning sebanyak 80% daripada bayi lahir cukup bulan.

Ini dipanggil kekuningan secara fisiologi atau normal. Oleh itu, tidak hairanlah ramai bayi yang terkena kuning selepas 3 hari kelahiran.

Apakah Penyebab Lain Jaundice
Ada banyak sebab-sebab lain untuk bayi baru lahir kuning. Sekiranya kekuningan datang terlalu awal contohnya hari pertama kelahiran, ini mungkin disebabkan oleh tersumbatnya pundi hempedu akibat kecacatan lahir (biliary atresia).

Antara penyebab lain :
* Trauma di kepala disebabkan oleh kelahiran secara forceps atau vakum
* Jangkitan kuman di dalam darah (sepsis)
* Jangkitan virus seperti Rubella atau Toxoplasma
* Masalah tidak Serasi dengan darah ibu (Coombs Positive)
* Masalah dengan enzim darah merah (G6PD)
* Hormon tiroid yang rendah (hypothyroidism)
* Masalah hati dan hempedu (biliary atresia, Dubin Johnson)
* Kuning disebabkan oleh susu ibu (setelah semua penyebab di atas telah dikenalpasti negatif)

Adakah Jaundice Merbahaya?
Sangat bahaya! Serum bilirubin yang berlebihan menyebabkan kernicterus. Ia adalah satu fenomena yang mana bilirubin yang tidak larut tadi menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang. Autopsi menunjukkan otak bayi yang meninggal dunia disebabkan kernicterus berwarna kuning!

kernicterus
Kernicterus dikaitkan dengan kadar kematian yang tinggi. Sekiranya selamat pun akan menyebabkan bayi menjadi lumpuh, pekak atau buta.

Rawatan

1. Terapi lampu (phototherapy)


phototherapy

Terapi lampu adalah kaedah yang paling berkesan abad ini untuk mengurangkan kekuningan bayi. Ia adalah sumber cahaya biru dengan jarak gelombang (wavelength) kira-kira 450 nm. Dengan kaedah ini, bilirubin merbahaya ditukarkan kepada bilirubin larut air untuk dinyahkan daripada badan.

Cara menggunakan terapi lampu dengan berkesan :-
* Letakkan sumber cahaya kira-kira 35 cm – 50 cm daripada bayi
* Buka semua baju bayi kecuali lampin
* Tutup matanya
* Lampu dibuka setiap masa 24 jam kecuali ketika mandi, minum susu, menukar lampin dan mengambil darah
* Alih posisi bayi setiap 2-3 jam
* Ada kajian menunjukkan terapi lampu boleh menyebabkan bayi kekurangan air maka memasukkan air melalui salur darah adalah satu kemestian
* Paras bilirubin hanya hanya boleh disukat dengan pemeriksaan darah sahaja kerana pemerhatian visual tidak tepat
* Risiko untuk peningkatan mendadak semula (rebound effect) boleh berlaku setelah rawatan lampu diberhentikan

2. Exchange Transfusion (ET)
exchange transfusion
ET dilakukan sekiranya rawatan lampu tidak berjaya mengurangkan paras bilirubin. Kernicterus boleh berlaku sekiranya paras bilirubin tetap tinggi.

ET ialah satu rawatan yang mana darah bayi dikeluarkan secara perlahan-lahan oleh doktor secara manual melalui satu prosedur ringkas dan diganti dengan darah baru yang diambil dari bank darah. Proses ini memakan masa sehingga 5-6 jam.

Di HKL ia biasanya dijalankan pada waktu malam bermula pada pukul 11 malam dan tamat hampir pukul 5 pagi. Itu untuk seorang bayi! Doktor akan mengeluarkan darah bayi dengan perlahan-lahan melalui satu tiub yang dipasang di saluran darah di pusatnya (tali pusat masih baru lagi) dan memasukkan darah baru juga secara perlahan-lahan.

Cahaya Matahari vs. Phototherapy?

Adakah meletakkan bayi yang kuning dibawah cahaya sinar matahari pagi boleh mengurangkan kekuningan? Apa pendapat anda?

Ada yang berkata, “kau dulu aku letak bawah matahari tulah.. takde apa-apa pun…” atau “buat apa kau nak siksa budak kecik tu… masuk hospital… letak bawah lampu.. kena cucuk sana sini… letak je bawah matahari….”

Kadang-kadang idea-idea yang meruntun jiwa ini boleh juga masuk ke benak kita dan akhirnya akan melengah-lengahkan tanggungjawab kita kepada anak kita.

Pada hakikatnya, bayi dijemur di bawah sinar matahari ketika berada di rumah. Tiada ibubapa yang ingin membawa anak mereka ke hospital dengan niat menjemur anak. Oleh itu, tiada pengawasan yang sewajarnya untuk bayi tersebut ketika berada di rumah. Ibu-bapa pula berada di dalam zon selesa dan perhatian kepada anak pula berkurang.

Kenapa phototherapy lebih baik daripada menjemur bayi di bawah matahari?

Phototerapy bersinar selama 24 jam, menukarkan bilirubin kepada bentuk yang tidak merbahaya setiap masa kecuali waktu minum susu, tukar lampin, mandi dan ambil darah.

Berapa lama bayi boleh dijemur di bawah matahari? Bayi hanya boleh dijemur pada waktu pagi selama 3 jam? 4 jam? paling lama 5 jam? Bagaimana dengan baki 20 jam lagi?

Bagaimana anda hendak memeriksa paras bilirubin sekiranya anda begitu selesa berada di rumah menjemur anak? Adakah cukup dengan pemerhatian visual anda sahaja?

Antara sebab kekuningan bayi meningkat ialah dehidrasi iaitu bayi kekurangan air. Sinar matahari boleh menjadikan dehidrasi bertambah teruk kerana suhunya itu. Sedangkan di hospital, dehidrasi boleh dibendung dengan menambah air melalui saluran darah.

Keputusan untuk mengadakan exchange transfusion atau ET boleh dibuat sekiranya pesakit di hospital menjalani rawatan lampu, berbanding sekiranya pesakit hanya berada di rumah.

Ujian darah boleh dilakukan serentak ketika menjalani rawatan lampu untuk mengenalpasti sebab-sebab kekuningan samada ia adalah jangkitan, masalah hati atau sebagainya.

Neonatal jaundice seperti penyakit lain boleh mendatangkan padah kepada sesiapa yang tidak mengetahui. Sekiranya anda sangat mementingkan cara tradisional untuk merawat penyakit ini, maka itu adalah keputusan anda. Ilmu perubatan semakin meningkat maju.

Janganlah disebabkan pendirian anda menyebabkan bayi yang tidak berdosa menjadi mangsa.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Penghidap Down jarang hidap barah


PEMBAWA sindrom Down masa kini bukan lagi dianggap sebagai asing di kalangan masyarakat.


PARIS – Mereka yang menghidapi sindrom Down jarang berisiko barah. Penemuan itu menarik perhatian ramai saintis untuk mengeksploitasi baka penghidap terbabit membantu pesakit kanser.

Kebanyakan kes Down berlaku apabila bayi membawa satu kromosom tambahan mengandungi maklumat genetik baru. Namun pakar Universiti John Hopkins mendakwa, satu gen ekstra itu menghalang barah merebak.

Kajian diterbitkan dalam jurnal Nature itu turut disokong pelbagai saintis yang menambah, dengan menjana salin gen Down tersebut, ia dapat membantu kanser daripada berjangkit pula ke tempat lain.

Dianggarkan hampir 95 peratus daripada kes sindrom Down disebabkan oleh gen trisomi 21 apabila bayi didapati memiliki tiga salinan kromosom berbanding cuma dua salinan kromosom 21 bagi bayi normal.

Lazimnya pembawa sindrom ini boleh dikenali berdasarkan wajah muka berbeza, kesukaran pembelajaran dan risiko leukemia. Namun kemajuan perubatan menyaksikan jangka hayat mereka meningkat sehingga 60 tahun.

Pertambahan usia itu menyebabkan banyak kajian dijalankan mendapati orang dewasa dengan sindrom Down mempunyai amat kurang peluang dalam pertumbuhan tumor pepejal untuk beberapa penyakit kanser tertentu.

Saintis John Hopkins dalam kajian mendapati, penyelidikan ke atas tikus makmal memiliki sindrom itu dengan tiga salinan gen kromosom mengandungi peluang tipis dalam perkembangan ketumbuhan barah. – Agensi

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Bercakap dengan jin


TELEKOMUNIKASI kini cuma perhubungan secara wayar.


MUNGKIN anda pernah mendengar jenaka mengenai penemuan mayat manusia purba oleh tiga kumpulan saintis arkeologi di tiga buah negara yang ada kaitan dengan dunia telekomunikasi hari ini.

Pasukan pertama menjumpai mayat berusia 2,000 tahun memegang sebatang besi tembaga di satu kawasan Sweden lalu membuat kesimpulan kononnya manusia zaman dulu sudah berkomunikasi menerusi penggunaan tembaga.

Manakala pasukan kedua di Britain menemui mayat seorang lelaki purba bersama seutas dawai gentian optik dan mereka membuat andaian bahawa kononnya orang dahulu berkomunikasi menggunakan gentian optik.

Namun pasukan ketiga di Bangladesh terkejut menjumpai mayat lama tanpa memegang apa-apa pun, maka kesimpulan dibuat kononnya masyarakat zaman dulu negara itu telah menggunakan komunikasi tanpa wayar.

Kisah lucu itu yang dipetik dalam majalah Mastika bagaimanapun sudah difikirkan pihak Muzium Telekom Malaysia (TM) dengan skop yang lebih luas - komunikasi makhluk ghaib.


“Ini antara beberapa perancangan Muzium TM pada tahun 2008 dalam usaha memupuk minat masyarakat terhadap komunikasi tanpa had, lebih daripada teknologi 3G yang popular kini," kata Ketua Pegawai Operasi Muzium TM.


Mengulas lanjut, beliau membayangkan idea itu sebenarnya bertitik tolak daripada imaginasi pelbagai filem fiksyen sains Barat yang memaparkan manusia mampu berinteraksi secara hologram tiga dimensi.

Hakikatnya teknologi tersebut yang turut dikenali sebagai sistem telekomunikasi generasi keempat atau 4G sudah pun bermula di Jepun dan Amerika Syarikat tetapi kos pelaksanaannya masa ini amat mahal.

“Perkara ini bukan mustahil kerana di dalam Al-Quran sendiri, Allah berfirman mengenai kisah Ratu Balqis dibawa menemui Nabi Sulaiman dalam format yang mungkin hari ini dirujuk sebagai 3.5G,” jelasnya.

Pun begitu, buat permulaan pihak Muzium TM berhasrat menganjurkan penyelidikan ilmiah berhubung cara komunikasi maya dan menghimpunkan sekali pakar agama termasuk ilmuwan Islam serta ulama antarabangsa.

Ini kerana topik mengenai kebarangkalian manusia dapat berbual dengan makhluk ghaib boleh disalah tafsir sebagai berhubung terus dengan roh orang yang telah mati, orang bunian, iblis atau jin.

Justeru, beliau mempelawa institusi pengajian tinggi tempatan untuk bekerjasama dalam program berbentuk pendidikan itu dan tidak mustahil Malaysia menjadi perintis komunikasi yang menjangkaui imaginasi filem fiksyen sains.

Ini memandangkan ramai penyelidik tempatan belum berani mencipta sebarang alat mampu berhubung dengan dimensi luar sebaliknya bidang itu kini lebih dikuasai pakar Barat yang mempunyai agenda tersendiri.

“Jika kita berjaya berkomunikasi dengan dunia ghaib, ia sekali gus menjadikan planet bumi makin kecil malah manusia lebih menginsafi kebesaran Ilahi terhadap komunikasi luar biasa,” katanya.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

fakta menarik mengenai haiwan


 
 1 ) No right turn! The bats do not need any boards, for its always the left turn for them when exiting a cave.
 
2 ) Heavyweights! The tongue of a blue whale could weigh more than a full-grown adult elephant.
 
3 ) Your pet cat can scare a black bear. The big fellow will run up a tree to save itself from the little domestic creature. Meow, meow!
 
4 ) Animal accents! The accent of a cow’s mooing depends on the region it belongs to.
 
5 ) Music lovers! Make a cow listen to music and there will be more milk in the bucket!
 
6 ) “Moo, moo,” says the cow everywhere in the world; and a pig says “Moo, moo” in Japan.
 
7 ) The eyesight of dogs are better than that of human beings.
 
8 ) Simon says Jump! No point an elephant simply cannot jump to even save its life.
 
9 ) An elephant can smell water from a distance of three miles.
 
10 ) On an average a hen lays 19 dozen eggs in a year.
 
11 ) Sharks are the only known species to never suffer from cancer.
 
12 ) While the male lion rests in its den, it is the females that have go out and get the food.
 
13 ) The small intestine of an ostrich measures upto 46-feet in length.
 
14 ) Oysters change from male to female gender several times during their lifespan.
 
15 ) A storage bin! The duckbill platypus is known to store upto six hundred worms in its cheek pouches.
 
14 ) Have you heard of a sheep with blue wool? Well, a couple of animal breeders from Russia had claimed sometime ago that they bred sheep with natural blue wool.
 
15 ) Sleeping beauties! Gorillas sleep up to fourteen hours, a day.
 
16 ) Every shrimp is actually born a male and then become females as they mature.

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

benda paling slow kat dunia

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

gambar baby tengah makan 2

Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos
Funny Eating Cute Kids Photos

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

gambar baby tengah makan

Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...
Eat Like This - Funny Babies Eating Photos...

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...