widget

Wednesday, April 18, 2012

hal yang anda perlu tahu mengenai balik kampung

Falsafah Balik Kampung

  Balik kampung sebenarnya ada asasnya dalam Islam. Ia bukan sekadar satu adat atau budaya orang kita. Pada prinsipnya kampung halaman adalah tempat asal seseorang atau tempat yang dihuni oleh orang tua kita. Ini bermakna balik kampung adalah suatu amalan untuk kembali kepada asal usul kita sebagai manusia. 

Dalam bahasa arab istilah yang digunapakai ialah”usul” iaitu orang yang di atas kita yang terdiri daripada ibu/ayah, datuk/nenek, moyang, piut sehingga keatas. Balik kampung sebenarnya adalah baliik semula kepada asal usul kita meskipun mungkin orang tua sudah tak ada lagi. 

Dengan sebab itu juga Rasulullah membenarkan ziarah kubur sebagai tanda ingatan kita kepada orang tua dan untuk ingat kepada kematian. Rasulullah juga bersabda yang bermaksud bahawa doa anak yang soleh/solehah sampai pahalanya kepada si mati sebagai tanda ingatan seseorang kepada ibu/ayahnya. Sehinggakan perkara ini disepakati oleh semua ulama.

Apa yang perlu dikaitkan di sini ialah kembali kepada usul boleh dianalogikan kepada amalan balik kampung. Oleh itu, seseorang yang sudah tidak ada kampung lagi, pun boleh kembali kepada usul iaitu dengan mengingati orang tua mereka. Dalam Islam kita diajar supaya kembali kepada Al-Quran dan Al-Sunnah sebagai usul yang jika dipegang tidak akan sesat selama-lamanya. 

Allah Taala juga dalam banyak ayat2Nya meminta kita merenung kembali kepada asal penciptaan kita iaitu dari nabi Adam dan dari air mani. Kita juga diingatkan bahawa kita dari tanah dan akan kembali kepada tanah. Kita juga diingatkan bahawa kita datang dari Allah dan pasti akan kembali kepada Allah. 

Kesemua konsep ini menggambarkan bahawa fenomena balik kampung itu jika difahami dan dihayati, akan lebih mendekatkan kita, kepada diri kita sendiri dan seterusnya mendekatkan diri kita kepada Allah Taala.

jadi bila nak balik kampung?

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...