widget

Friday, October 7, 2011

kesihatan--- sayur mentah vs sayur masak


Sayur Kukus Lebih Sehat...Begini Cara Mengolahnya


Sayur yang dimasak terutama yang dimasak berlebihan akan mengurangkan tahap vitamin termasuk yang larut lemak (A,D,E dan K) dan juga yang larut air (B,C). Ada sesetengah kes, apabila dimasak, nutrisinya lebih mudah diserap badan.

Sebagai contoh, tomato. Dalam tomato ada antioksida yang dipanggil lycopene. Tomato yang dimasak akan memecahkan dinding selnya dan memudahkan lycopene diserap badan. Manakala sayur seperti sawi, brokoli, lada hijau apabila dikukus akan meningkatkan keupayaan untuk mengikat asid semasa penghadaman yang mana membantu menghilangkan metabolik toksik.

Masakan yang paling perlu dielakkan adalah merebus. Rebus dapat mengurangkan banyak sumber vitamin yang terdapat dalam sayur-sayuran. Kukus lebih baik daripada rebus. Walaubagaimana pun, cuba perlbagaikan cara makan sayur anda. Buat salad, pakai yang mentah. Masakan ada kebaikan dan keburukannya.

Microwave – Kurangkan sekitar 50 peratus nutrisi

Bakar
– Antara pilihan yang baik selepas mentah

Kukus
– Juga antara pilihan yang baik selepas mentah

Goreng
– Elakkan, pilihan kedua terteruk

Rebus
– Pilihan yang paling teruk

p/s- aku makan sayur mentah je.. hek hek 


 sumber- zaki khan

gelang kristal rm5!!

gambar cara pakai masker vagina :)

ibu kolagen asli (pure marine collagen)

cara masukkan pengantin dara dalam vagina


kalo suka sila share :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...