Cara 1 : Madu asli membentuk hexagon di dalam air.
Cara 2 : Jika anda celupkan kepala mancis ke dalam madu asli dan menyalakannya, mancis masih boleh menyala.
Cara 3 :
1. Isikan anggaran setengah sudu madu ke dalam sudu besi.
2. Nyalakan sebatang lilin.
3. Panaskan madu tadi di atas api lilin.
Jika madu asli, apabila dipanaskan, gelembung besar akan terbentuk dan akan membuak-buak, tapi jika bukan madu asli, hanya buih-buih kecil yang akan terbentuk.
Cara 4
1. Tuangkan sedikit madu ke dalam cawan dan simpan dalam bahagian pembeku di peti ais.
2. Biarkan beberapa jam, dan keluarkan.
3. Madu asli tidak akan membeku. Ini kerana madu asli mempunyai kandungan air yang sedikit.
Cara 5
1. Titikkan madu ke atas kertas A4.
2. Madu asli akan membentuk satu titik madu yang bulat mengelembung.
3. Biarkan selama mana pun. Jika madu asli, bentuknya terus tetap begitu.
No comments:
Post a Comment