MELAKA - Pinggan boleh dimakan?
Bunyi mungkin pelik, namun ia boleh dilakukan apabila Pengarah Urusan NHI Sdn. Bhd., P. Ramaness selamba memamah pinggan 'pakai buang' organik keluaran syarikatnya sehingga habis.
Menurut beliau, pinggan berbiodegradasi keluaran syarikatnya itu adalah yang pertama di negara ini dan diperbuat daripada ubi kayu.
"Kami mengambil masa hampir tiga tahun untuk menyelidik dan membangunkan produk ini di kilang kami di Nilai," katanya ketika ditemui semalam.
Menurut beliau, tujuan produk tersebut dihasilkan ialah untuk mencari alternatif kepada pinggan polistirena yang membahayakan alam sekitar apabila dibuang kerana ia lambat lupus.
"Jadi, pinggan ini lebih mesra alam dan tambahan pula, cebisan pinggan ini turut boleh digunakan sebagai makanan ternakan atau ikan peliharaan," katanya.
Kata Ramaness, pinggan tersebut memiliki ketahanan terhadap cecair selama kira-kira satu jam selain tahan jika digunakan dalam ketuhar gelombang mikro serta sesuai digunakan untuk makanan berkuah.
No comments:
Post a Comment